Belichaamd Bewustzijn

Wat is het en waarom is het belangrijk voor jouw kind?

In onze snelle en digitale wereld wordt het steeds belangrijker om niet alleen in ons hoofd te leven, maar ook in ons lichaam. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Een concept dat hierbij helpt, is belichaamd bewustzijn. Maar wat betekent dit nu eigenlijk, en waarom is het belangrijk voor jouw kind?

Wat is belichaamd bewustzijn?

Belichaamd bewustzijn betekent simpelweg dat je bewust bent van je lichaam, van hoe het aanvoelt, hoe het beweegt en hoe het reageert op emoties en prikkels. Het gaat om de verbinding tussen lichaam en geest. Wanneer kinderen een sterk belichaamd bewustzijn ontwikkelen, kunnen ze beter omgaan met stress, emoties reguleren en bewuster keuzes maken in hun dagelijks leven.

Waarom is dit belangrijk voor kinderen?

Kinderen tussen de 5 en 12 jaar zitten in een fase waarin ze hun lichamelijke en emotionele zelf steeds beter leren kennen. In een wereld waarin schermen en digitale prikkels een grote rol spelen, is het van belang dat ze ook leren voelen, bewegen en aanwezig zijn in hun lichaam. Een goed ontwikkeld belichaamd bewustzijn kan helpen bij:

  • Emotieregulatie: Kinderen leren hun emoties herkennen door lichamelijke signalen te voelen. Bijvoorbeeld: een bonzend hart bij boosheid of een gespannen buik bij angst.
  • Zelfvertrouwen: Wanneer een kind zich bewust is van zijn of haar lichaam en bewegingen, vergroot dat het gevoel van eigenwaarde.
  • Concentratie en leren: Een kind dat goed in zijn of haar lichaam zit, kan zich beter focussen en informatie verwerken.
  • Stressvermindering: Door ademhalingsoefeningen en beweging leren kinderen spanning los te laten.

Hoe kun je als ouder belichaamd bewustzijn stimuleren?

Gelukkig zijn er veel eenvoudige en speelse manieren om je kind te helpen bewuster in zijn of haar lichaam te komen. Hier zijn enkele ideeën:

  • Beweging en spel: Dans, yoga of gewoon lekker buitenspelen helpt kinderen hun lichaam te voelen en er plezier aan te beleven.
  • Ademhalingsoefeningen: Leer je kind hoe je diep kunt ademhalen om rustig te worden, bijvoorbeeld met de ‘ballonademhaling’ waarbij ze zich voorstellen dat ze een ballon opblazen.
  • Mindfulness en meditatie: Een korte bodyscan of ontspanningsoefening voor het slapengaan kan helpen om rust te vinden.
  • Aanraking en knuffelen: Fysiek contact, zoals knuffels of een zachte massage, helpt kinderen zich veilig en verbonden te voelen met hun lichaam.
  • Creatieve activiteiten: Tekenen, kleien of muziek maken zijn manieren om gevoelens te uiten en lichamelijk te ervaren.

Bewust opvoeden begint bij jou

Als ouder kun je het goede voorbeeld geven door zelf ook bewust met je lichaam en gevoelens om te gaan. Neem af en toe een moment om stil te staan bij je eigen ademhaling, hoe je je voelt en hoe je beweegt. Wanneer jij als ouder belichaamd bewustzijn integreert in je leven, zal je kind dit vanzelf oppikken.

Door belichaamd bewustzijn te stimuleren, geef je je kind een waardevolle tool mee voor het leven. Het helpt hen om stevig in hun schoenen te staan, emoties te begrijpen en met meer aandacht en plezier in het moment te leven. En dat is een cadeau waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.

Liefs Ellen



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie op “Belichaamd Bewustzijn”
  1. A WordPress Commenter avatar

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.